Aviaajas

Tekster til Den nye Skriveskole … og hvad der ellers måtte komme

Qivittoq

39 kommentarer

Lydløst bevæger han sig væk fra grotten i fjeldmassivet. Nysneen ligger glitrende deroppe, luften så klingende ren og skarp. Ikke sætte spor. Han lader sig glide med vinden, der er tiltagende fra nordøst. Efterårets brændte farver i rød og gul, båret af krybeplanternes blade, tones ud i et flimrende orange efterhånden som han nærmer sig. Nedad, nedad går det mod elven, der deler bygden ved bugten i den beboede og ubeboede del. Dér ligger jollen. På den anden side af vandet, er der stadig lys i enkelte huse. Nordlyset, bølgende på himlen fra grøn til violet er aldrig i ro, og er hans allierede i natten.

Rensdyrjægerne sover, udmattede af jagten og spændingen. Der er stadig gløder i bålet ved tørrestativet. Huderne, som hænger der, har allerede glemt, de hørte til kødet, der ligger parteret og indpakket i plastik. Heldet har været med jægerne. Hele tre store dyr den første dag, de har licens til at skyde et mere, inden jagten skal slutte om to dage.

Han genkender såvel støvlerne som riflen, der er sat udenfor det ene telt. Tættere på indånder han mandens lugt og er ikke i tvivl. Det er ham.

Den tørre pilekvist fænger med det samme, den kommer i berøring med bålets gløder. Han har fået, hvad han kom efter denne gang.

”Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii”

Han klæder sig i ravnens kulsorte dragt og flyver med den brændende gren, som et stjerneskud på himlen, hjem til fjeldmassivets plateau.

***

” Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii

Barn af månen, søn af natten, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii

Bær mine drømme, flyt min smerte.

Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii …”

***

Ilden fænger og bålet blusser kraftigt op. Flammerne bærer ham tilbage i erindringen, til dengang: …

Det er nytårsaften, en særlig nytårsaften. Det er årtusindeskifte. Noget stort og ukendt er i vente. Hele verden fester, selvom dommedagsprofeterne har spået nok så megen undergang, og digitaliseringen muligvis lader fly styrte til jorden og respiratorer slukke.

Inuk, der lige er fyldt 15 år, forsøger at binde sin butterfly, men ender med at mene, den hvide anorak er fin nok. Først tager han forbi alderdomshjemmet og ønsker sin oldemor godt nytår. Han bliver inviteret til at spise mattak og tørret uvaq med de andre gæster, inden de fyrer de første raketter af kl. 20. Nu er det nytår nede i Danmark. Han ser sin mor for sig, men maner synet væk. Ikke nu! Bagefter strejfer han lidt rundt mellem husene, i håb om at få et glimt af Pipaluk.

Fra det grønne hus, bag tankstationen, lyder der høj musik. Inuk kender ikke dem, der bor der, men bliver nysgerrig og vil gerne se hvem de er, måske vil de invitere ham ind til deres fest. Idet han skal til at banke på, bliver døren flået op og en mand med en kniv i hånden tumler ud i ham. Manden taber kniven og skynder sig bort. Inuk kender ham godt. Det er jo skoleinspektøren. Inuk samler kniven op og lægger den på låget til skraldespanden. Sprutdunsten fra manden hænger stadig i luften og Inuk har alligevel ikke lyst til at gå ind i det hus.

***

Inuk blev dømt for drabet, der blev begået i det grønne hus, den nytårsaften. Først sad han i anstalten i Herstedvester i mange år og da han kom hjem, ville ingen kendes ved ham. Han gik til fjelds, blev Qivittoq.

***

”Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii …

Renens styrke, bliver min hævn

Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii.”

Han gør sine besværgelser og iklæder sig rensdyrets pragt og styrke inden han igen lader sig føre af vinden ned mod deltaet.

***

Jægeren får øje på den store rentyr, der står og spiser lav inde ved søen. Idet han rækker ud efter riflen lyder der et brøl, som kunne flænse himmelrummet. Smerten er overvældende og jægeren kastes hårdt mod jorden. Med blodet sivende fra en flænge i låret får han vendt sig rundt og ser renen forvandle sig: ”Inuk?!”

***********************************************************************************************************************************************

En, af flere forklaringer på, hvad en qivittoq er (fra “Den store danske”):

I de traditionelle grønlandske fortællinger støder man på begrebet fjeldgænger. Fjeldgænger, eller qivittoq, som det også kaldes (qivittarneq: at gå til fjelds) hører til i den gamle grønlandske kultur og tro på samme måde som åndemanere, trommedans, tupilakker, gengangere, spøgelser, mv. En fjeldgænger var en person, som med vilje forlod det menneskelige fællesskab og gik i fjeldet, f.eks. på grund af skam, skyld, vrede eller fornærmelse. De gamle fortællinger rummer også beretninger om at blive fjeldgænger af tvang, fordi man f.eks. havde begået en forbrydelse.

– Qivittoq blev en art straffende ånder. Man troede, de skiftede substans fra at være mennesker til at være ånder – altså farlige væsner.

39 thoughts on “Qivittoq

 1. Hej Aviaaja.
  Jeg vil høre om jeg må bruge din tekst til læsning i en klasse?
  Jeg har et danskhold og vi har om virkelighed og fantasi.

  med venlig hilsen
  Malene

  Like

 2. Hej Aviaaja
  Tak for en virkelig god grønlandshistorie, det minder om nogle historier jeg læste da jeg var barn, og de var så gode. Der er så meget stemning og også uhygge i din fortæling. Kan faktisk godt lide at du kun beskriver inuks skæbne på 2,5 linie, for det er jo en historie helt for sig. Glæder mig til at læse mere !
  Mvh Mimi

  Liked by 1 person

 3. Hej Aviavja
  Jeg fik et gevaldigt chok i din historie da jeg kom til “Inuk blev dømt for drabet”. Totalt skift i fortællertone fra den indforståede fortæller med adgang til hp’s tanker over det magisk-poetiske “Barn af månen, søn af natten, Ei-eii-eiii, ei-eii-eiii” (flot klang!) til
  en nøgtern notits i en årbog – ingen omtale af retssag, bevisets stilling osv., bare toenhalv linje, en skæbne beseglet.

  Inuk kan åbenbart forvandle sig til ravn og ren, om han er levende eller en ånd er jeg ikke klar over, jeg foretrækker at han er levende. At få revet lårets pulsåre over er noget man hurtigt kan dø af, navnlig ude på fjeldet.

  Jeg troede ikke at de grønlandske retssystem sendte folk på Herstedvester, at de havde en mildere form for straf.

  Du har det hele med i historien, jeg nød at få indblik i de gamle forestillinger på Grønland, på en levende indforstået måde, tak til historiefortælleren. Og opgaven er da løst til 100%.

  De bedste hilsener fra jesper o

  Liked by 1 person

  • – øh, AVIAAJA, det kiksede desværre med dit navn. Jeg overvejede at skrive Pernille i stedet, men det er for anonymt. kh jesper o

   Like

  • Hej Jesper

   Tak for din gode og grundige læsning og ditto kommentar til min tekst.
   Jeg skal lige forstå om du synes, skiftet i fortællertonen, hvor jeg fortæller at Inuk blev dømt for drabet, er ødelæggende for teksten?

   Tidligere straffede man ikke mennesker i Grønland, ved at spærre dem inde. I nyere tid, har man brugt Herstedvester til “særlig farlige” fanger, ofte med tidsubestemt straf. Ellers er der en arrest i Nuuk, hvor lovbrydere indsættes. Der har de senere år været snak om, at bygge et statsfængsel et eller andet sted i Grønland. Om det er blevet virkelighed, ved jeg ikke.
   Jeg havde en dreng på børnehjemmet i Ammassalik, der blev sendt til Herstedvester – han sidder der stadig på 9. år. Han var min inspiration til denne tekst. En forfærdelig skæbne!

   Det er netop Qivitoqqqens væsen, er de stadig mennesker – er de blevet onde ånder? Kan de skifte? Det kommer nok an på, hvad mennesker tror.

   Kh Aviaaja

   Like

  • Det gør mig glad. Tak fordi du kom igen og fortalte mig det!
   Kh Aviaaja

   Liked by 1 person

 4. Hej Aviaaja
  Jeg har vist sagt det før, men så siger jeg det bare igen: du skriver ganske fantastisk.
  Jeg kan se ud af kommentarerne, at du har redigeret i teksten, for at få historien til at fremstå mere klart for læseren. Dertil vil jeg sige, at jeg følte mig fulgt godt på vej gennem teksten, og billedet af en Quivittoq står klart, allerede før jeg har læst ordforklaringen i bunden (men det var nu spændende og rart, at den var der!).
  Din fortælling er smuk og barsk på samme tid. Det passer sig godt til naturen.
  Fortælleteknisk har intet at kritisere – du præsterer det så flot. Dine afsnit er passende, dit flashback fungerer, “klippene” til ‘ei-eii-eiii’ fungerer også godt. Alt i alt: afsindigt flot fortælling!
  Tak for den.
  – Nielsdatter

  Liked by 1 person

  • Hej Nielsdatter
   Tusinde tak for så flotte ord! Det glæder mig meget, at der synes at være kommet så megen klarhed over teksten, at den nu kan læses “uden krykker”. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige. Sidder bare her og er glad. Vi skrives ved i næste uge.
   Kh Aviaaja

   Liked by 1 person

 5. Kære Aviaaja,
  Trist historie, fantastisk fortalt. Du har nogle meget maleriske beskrivelser, som jeg nød at læse. Jeg kan ikke finde noget negativt, det hele hænger godt sammen. Det var en kæmpe fornøjelse at læse din fortælling.

  Kh
  Mette

  Liked by 1 person

 6. Kære Aviaaja.

  Det er en malerisk, sanselig og yderst fængende tekst, du har lavet. Jeg nød naturbeskrivelserne og hele mystikken i teksten meget.
  Nu kan jeg forstå, at jeg har læst en version, der allerede er blevet rettet en del, så jeg vil bare sige, at jeg sagtens kunne følge handlingen uden hjælp fra den forklarende tekst. (Men forklaringen er spændende, da man får lidt mere indblik i folketroen.)

  Der var kun to små ting, jeg faldt over. Det ene var sætningen her: “Nordlyset samler himlen med styrke og kraft.” Her kan jeg ikke helt se for mig, at himlen bliver samlet. Måske er det bare mig, eller måske kunne du overveje et andet ord her? (regerer eller hersker måske?)

  Og så var der lige til sidst, hvor morderen får flængen fra rensdyret/Inuk (bliver han stanget eller sparket eller er det brølet alene, der gør det?)

  Men ellers har jeg absolut intet at komme med, da teksten som sagt var en stor nydelse at læse.

  K.H. Nana

  Liked by 1 person

  • Kære Nana
   Jeg er glad for, du påpeger de steder, hvor teksten ikke giver helt så god mening. Den faldt mig vanskelig at skrive og jeg er glad for at få hjælp til at gøre den mere troværdig og forståelig.
   Selvfølgelig labber jeg også dine gode ord i mig “malerisk, sanselig og yderst fængende tekst”, jamen altså … TAK!
   Kh Aviaaja

   Liked by 1 person

 7. Kære Aviaaja

  Dejlig fortælling om en grønlandsk tragedie. her passer det “anderledes væsen” perfekt ind i det univers du maner frem.
  Dejligt fortalt. Jeg er med i kulde og i ild.

  Vh nina

  Liked by 1 person

 8. Hej Aviaaja,
  Jamen du er da bare en af de heldige, for du har virkelig en rimelig mulighed for at lege med på den her spøjse udfordring.
  Du kender Grønland, kender deres mange sagn og også personlige skæbner, derfor kan du skrive en så flot og fantastisk historie. Den der Qivittoq-film er vi tilsyneladende nogle stykker der husker og selv om det er mange år siden giver den alligevel en svag baggrund for at forstå. De har også de der små figurer, der hedder et eller andet, jeg ikke husker, men det er en helt anden historie.
  Det hele er skrevet på et dejligt og flydende sprog. (Måske ville jeg i stedet for at skrive “tumler ud i ham” skrive “tumler ud og rammer ham”)
  Du skal da helt afgjort sætte dig og skrive nogle flere Grønlands historier, du vil få mange læsere.
  Hilsen Ella

  Liked by 1 person

 9. Altså Aviaaja.
  jeg var fængslet, af din historie. Inuk får på sin egen måde, en oprejsning. Hvor det sørgeligt, at han er blevet dømt for et mord, som skoleinspektøren havde begået. Flot skrevet.
  Kh Marli

  Liked by 1 person

 10. Vi får pakket grønlandsk folklore og nutidige, sociale udfordringer nærmest ned i en sætning. Aviaja, jeg er ikke i tvivl om, at du har grønlandske aner og opgaven kommer fra baghovedet, men alligevel. Jeg synes I alle er simpelthen så dygtige herinde og denne fortælling er nærmest en hyldest til alle de dygtige forfattere herinde. Historien er god, fordi den er præcist og letforståeligt fortalt, uden af det går ud over musikken i sproget. Mange tak.

  Liked by 1 person

  • Kære Dorte
   Det er meget, meget store og flotte ord, du giver min tekst og hele “holdet” af skribenter. Af hjertet tak!
   Jeg er rigtig glad for, du ser og trækker trådene mellem det gamle Grønland og de nuværende sociale problematikker. Det havde jeg ikke turde håbet på, ville være synligt.
   Jeg har nu ikke grønlandske aner (ikke i dette liv, i alt fald), men jeg har boet i Østgrønland i 6 år og har, nok for altid, Grønland i hjertet.
   Kh Aviaaja

   Like

 11. Kære Aviaaja

  Åh jeg er altså så blodtørstig, så jeg vil ha’ mere end en flænge i låret på den mand han har udstået straffen for. Eller er det kun begyndelsen på kampen?

  Jeg synes ikke jeg har problemer med forståelsen af din tekst, og nyder i den grad at være tilbage i dine beskrivelser af natur og mennesker. Barsk natur har selvfølgelig også barske konsekvenser.

  Jeg kender godt begrebet, og så for mange, mange år filmen af samme navn. Husker ikke handlingen, jeg var vel omkring 10 år, men nogle af billederne sidder stadig på min nethinde.

  Da jeg så dit link under opgaven, tænkte jeg “selvfølgelig, skriver Aviaaja om Qivittoq.” Godt tænkt!

  Jeg synes også opgaven var svær, så jeg vippede på stolen og lagde en besvarelse ud, som ikke fulgte opgaveoplægget. Men blev så itriteret på mig selv, så jeg var nødt til at forsøge på ny. Så nu ligger der altså to opgavebesvarelser under opgaven.

  Hvis du gider læse hos mig Aviaaja, så vil jeg være rigtig glad, hvis du læser den sidste jeg har lagt ud.

  Kh Livsglæde

  Liked by 1 person

  • Kære Livsglæde
   En flænge i låret, kan få ret så alvorlige konsekvenser, der, langt ude i fjeldet. Måske har “renen” ramt pulsåren? Jeg ved det ikke, kunne ikke beslutte mig … derfor vil jeg lade det være op til læseren.
   ja, barsk natur har barske konsekvenser. Grønland er, som jeg oplevede det, på mange måder kompromiløst. Smukt og voldsomt.
   Jeg har vist også set den film engang, kunne være sjovt at se den igen. Der er også en film med Rasmus Lyberth i hovedrollen, som behandler fænomenet. den hedder “Lysets hjerte”. En fin fortælling om det moderne Grønland kontra de gamle fangersamfund.
   Jeg har været hos dig, begge steder, det ved du : )
   Tak for din læsning og kommentar!
   Kh Aviaaja

   Like

 12. Kære Aviaaja
  Jeg læste din fortælling, da du næsten lige havde lagt den ud men lagde ikke en kommentar, fordi jeg ville læse igen, når jeg havde mere tid. Ved første læsning var jeg i tvivl om slutningen, men jeg tror du har ændret lidt, for nu kunne jeg slet ikke se, hvad der skulle være tvivl om. Inuk får sin hævn. Men hævnen giver ham jo ikke sin gamle tilværelse tilbage.
  En meget fin fortælling om hvordan et helt liv kan ændres ved en enkelt lille detalje; en kniv der samles op.
  Fint med forklaringen på hvad en qivittoq er, men den er ikke nødvendig for forståelse af teksten. I hvert fald ikke i denne uge, hvor jeg ved jeg skal læse om “et væsen”
  Selvom du synes den var svær at skrive, så synes jeg du får den velkendte stemning frem, der er i mange af dine tekster. Jeg har aldrig været i Grønland, men jeg gætter på, at det er stemningen af Grønland, jeg kan mærke.
  Kh
  Sarah

  Liked by 1 person

  • Kære Sarah
   Tusinde tak for dine ord, der glæder mig så meget. Hvis du forbinder mine Grønlandstekster med stemningen af Grønland, kan jeg ikke ønske mig mere. Nu er det ved at være mange år siden, jeg rejste derfra, derfor bliver der også længere mellem lige de tekster. Jeg kan nemlig ikke bære, at “komme til” at skrive om Grønland uden at have følelsen helt under huden og i hjertet. Måske er det derfor, naturbeskrivelsen må have plads også, det hjælper mig ind i stemningen og jeg mærker igen.
   Jeg rettede hurtigt til, efter Maries kommentar, som var en stor hjælp.
   Tak, Sarah!
   Kh Aviaaja

   Liked by 1 person

 13. Hej Aviaaja

  Så fik Inuk sin hævn – og det har inspektøren ærlig talt rigtig godt af!
  Det er en fin historie, der dog ikke kan læses og forstås halvt i søvne, hvilket absolut ikke gør noget 😉
  Jeg kan forstå, du har redigeret en del i teksten. Har ikke læst den første udgave, men i denne var der en enkelt ting, jeg døjede lidt med. Jeg undrede mig over, hvorfor Inuk tændte bål – men det er vel for at lokke inspektøren til?
  Særdeles fascinerende at Inuk som qivittoq kan antage forskellige dyreskikkelser. Det har jeg ikke hørt om før – såvidt jeg da husker.
  skal man absolut sætte en genre på din gode historie, tror jeg det mere er magisk realisme end det er egentlig fantasy.
  Du får fortalt en lang historie med de ord, vi nu har til rådighed i disse opgaver. Jeg synes dit flashback fungerer udmærket.
  Ved ikke rigtig med din efterskrift. Det er måske lidt synd at hugge ud i pap, hvad det handler om, men så kan vi vel forstå det allesammen. Selv mig ;-))
  Jeg nød virkelig din historie!

  Vh. Amanda

  Liked by 1 person

  • Kære Amanda
   At du kan lide min tekst, betyder meget for mig. Jeg ved jo, du er på hjemmebane – og jeg følte mig, til at begynde med, meget på udebane. Heldigvis endte det med, at jeg synes udfordringen var sjov og god.
   Bålet … hm, det var noget med, at “virkelighedens” qivitoqqer, inden de bliver til ånder, ofte må stjæle ild fra jægeres bål. De er jo stadig mennesker, der skal have stegt deres kød og holde varmen. I min tekst her, blev bålet dog symbolsk på den måde, at Inuk kunne sikre sig, det var den rigtige mand ved at stjæle af hans ild og mane billederne frem i sit eget bål. Det fremgår nok ikke tydeligt, men pyt. Det vigtige for mig er, at du nød min historie.
   Tak for din læsning og kommentar!
   Kh Aviaaja

   Like

 14. Kære Aviaaja
  Nu har jeg læst igen, og har forstået, at det er Inuk, der bliver skudt tilsidst som et rensdyr.
  Men scenen ved det grønne hus har jeg stadig ikke forstået. Jeg forstår ikke, hvem, der er død/myrdet. Har skoleinspektøren myrdet en mand inde i huset?
  Kh
  Marie

  Like

  • Kære Marie
   Tak fordi, du kommer igen. Prøv at læse det sidste afsnit én gang til, vil du?
   Ja, skoleinspektøren, der nu er på jagt, har myrdet en mand i huset. Inuk bliver dømt for drabet, hans fingreaftryk sad jo på kniven og der var ingen vidner. Efter endt afsoning, bliver Inuk udstødt af samfundet hjemme i Grønland og må gå Qivittoq. Han bliver en ånd, der hævner sig på skoleinspektøren, ved at transformere sig om til et rensdyr og stange ham ihjel.
   Kh Aviaaja

   Like

 15. Kære Aviaaja!
  Dejlig og trist,trist historie om Inuk, som blev qivittoq efter at være blevet uskyldig dømt og have udstået den uretfærdige straf …

  Jeg tænker jo, at han kan forvandle sig til forskellige “dyreånder”; han ser skoleinspektøren, tager form som en ravn og stjæler en brændende kvist fra bålet,sikkert for at lokke inspektøren til sig. Inspektøren finder ham, nu er han en ren. Han bliver skudt og tager igen sin menneskeform … og inspektøren genkender ham …

  Jeg nyder din fortælling, som kræver opmærksomhed og langsom læsning for at give mening.
  Sproget er helt dit eget; følsomt, fantasifuldt og lidt kringlet – helt som jeg kender dig og det er godt.

  Jeg kan ikke rigtigt blive klog på, om teksten måske er lidt for “kringlet”, for jeg kender jo stilen … måske er det denne uges opgave, der gør mig lidt “træt”, for jeg er ufattelig dårlig til fantasy og denne fortælling bevæger sig mellem den grumme virkelighed, drøm og gammel overtro – men uanset, så er det fremragende fundet på.

  KH
  MOH

  Liked by 1 person

  • Kære Maybritt
   Jeg føler mig heller slet ikke hjemme, i denne genre. Og det eneste “troværdige” væsen, jeg kunne komme i tanke om, var qivitoqqen. Du har ret i, at mit sprog bliver kringlet – jeg havde svært ved teksten og var længe om at formulere mange af sætningerne – det flød overhovedet ikke. Men, men – det er også sjovt at blive udfordret. Så jeg vil prøve at lade kommentarerne følge mig på vej og måske ende med en læseværdig tekst, der giver mening, overnikøbet 😀
   Tak, også for dine gode ord! Jeg har rettet lidt til, måske – måske, er det bedre nu.
   Kh Aviaaja

   Liked by 1 person

   • Jeg tror, at jeg var med hele vejen -men overså, at Inuk stangede inspektøren til slut (velfortjent!!!) – selvom jeg først læste det, som det lykkedes inspektøren at skyde Inuk …
    Du skal ikke lave alt for meget om; den slags fortællinger kræver lidt “uklarheder” synes jeg …
    KH
    MOH

    Liked by 1 person

   • Tak for at komme igen. Jeg ser, om jeg får flere læsere og om teksten giver mening, inden jeg retter mere til.
    Vi ses hos dig!
    Kh Aviaaja

    Like

 16. Kære Aviaaja
  Endnu en af dine dejlige grønlandshistorier. Og den bygger nok på nogle sagnfigurer, som jeg ikke kander, men som jeg synes, jeg har hørt om før.Pipalukken f.eks.
  Er INUK navnet på en fredløs?
  Det er klart, at INUK ikke har myrdet skoleinspektøren. Men han er uskyldigt dømt. Hvad er er sket, kan jeg ikke gætte.
  Men han er en udstødt og lever derfor et mytisk liv som et væsen, der kan flyve. En Quivittoq.
  Ilden kan sætte erindringer i gang, og det er det, Inuk ønsker. Men jeg forstår ikke slutningen.

  Du har godt nok et stort reservoir af grønlandsfortællinger med dig hjem. Nok til en hel bog 🙂

  Kh
  Marie

  Liked by 1 person

  • Kære Marie
   Tak for din gode kommentar og refleksion til Qivittoq. Det bliver tydeligt for mig, at jeg skal fortælle lidt mere, for at teksten er til at forstå for andre. Det er meget hjælpsomt, og jeg vil se, at gøre noget ved det.
   En Qivittoq er en fjældgænger. Enten dømt fredløs, eller selvvalgt enegænger.
   Tak for hjælpen 🙂
   Kh Aviaaja

   Liked by 2 people

  • Nu har jeg arbejdet med teksten. Vil du se, om den er tydeligere. Tak og kærlig hilsen, Aviaaja

   Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s