Aviaajas

Tekster til Den nye Skriveskole … og hvad der ellers måtte komme

Fit og færdig

49 kommentarer

Alle spejle i træningslokalet synes blankpoleret denne mandag morgen. Stemningen er i top. Allerede i omklædningsrummet drøner energien rundt mellem kvinderne, der med smukke smil og blonde, svingende hestehaler, beundrer hinandens outfit og smallere taljer. Snakken går højlydt om, hvem der er til marathon og hvem, der er til dating. En forening af disse kan jo på ingen måde være mulig. Man kunne da lige forestille sig … Særligt samler opmærksomheden sig, igen i dag, om Britta, der har været holdets fælles projekt.

Til at begynde med havde hun været en kedeligt udseende pige, helt ovre fra Sønderjylland. Hun var egentlig aldrig tyk, eller usympatisk på anden måde, bare grå og provinsiel med kommunefarvet hår. Første gang hun kom med til fitness, var hun troppet op i en grå jogging dragt. Herregud! Nu er hun helt cool og fit på alle måder og har fast plads, forrest i kæden, til venstre for Susanne, hvor Lena ellers har stået i lang tid.

Det var endda Lena, der en dag i november sidste år, havde kaldt til samling efter spinning, eller var det efter zumba … næh, det var den dag, de var startet på yoga, altså en torsdag, nå pyt … Lena havde fortalt om den her pige, der var begyndt som elev i Magasins sportsafdeling, men som, ærlig talt, næsten skræmte kunderne væk. Efter de mange ”åh” og ”ej”, som reaktion på Lenas beretning om Britta, havde lagt sig, bredte tavsheden sig indtil Susanne udbrød:

– Ved I hvad, tøser. Hun må under vores vinger. Vi kan ikke være andet bekendt for Lenas skyld.

Alle kiggede på Lena da hun med rødmen og strålende øjne hviskede

– Tak Susanne, hvor er det sødt af dig!

Og sådan var det blevet. Sikke en forandring på så forholdsvis kort tid.

Nu starter musikken inde i salen. Susanne, der er kommet drønende i sidste øjeblik, skynder sig at få klædt om, efter de andre allerede er på plads, men i løbet af no time, bevæger kroppene sig synkront i snorlige rækker i det lyse rum. Al tale er forstummet og afløst af indædt koncentration. Pulsen skal op, det kommer den og sveden hagler af kvinderne i takt med at hastigheden øges. Stjålne, selvtilfredse blikke bliver kastet mod spejlene, der omgiver dem.

Lena snurrer om sig selv, men mister et trin og kommer for sent i drejningen. Hun tillader sig at gøre et par sekunders pause for at komme ind i takten igen og lægger mærke til, at Susanne og Britta foran hende begge er klædt i det allernyeste, vildt dyre, dress, som de fik hjem til Magasin i fredags. Gad vide hvorfor Susanne dog har valgt det pink, hun der ellers altid foretrækker turkis? Nå, men det er vel for, at de ikke skal være helt ens, slyngveninderne.

Lena får øje på noget hvidt, der stritter ud ved nakken på Brittas top. Hvad fanden …

– Tyvetøs! Lena griber fat i Britta og nærmest flår den pink top af hende. Triumferende holder hun den lille hvide plastik dims i vejret så alle kan se den.

– Den her vare er ikke registreret i kassen!

49 thoughts on “Fit og færdig

 1. Hej Aviaaja,
  Hylende morsom og tidsvarende historie fra fitness træningslokalet. Underligt nok ta’r holdet med smarte piger i nyeste outfit sig omsorgsfuldt af det nye medlem, og det er der jo så en grund til.
  Jeg elsker din beskrivelse af typen, som helt klart er betegnende for en indvandrer, der kommer fra vores udkantsområde!!
  Blandt “pigerne” på vores hold for morgensvømmere var der en, som havde bestilt prøvetime i et fitness-center. Hun afstod dog fra prøvetimen, hvortil hun havde medbragt et par blomstrede sommershorts, efter at hun havde iagttaget medlemmernes fitness-uniform.
  Sjov historie, helt klart – men kunne slutningen pustes lidt mere op?
  Hilsen Ella

  Like

 2. Fin historie med stemningsskift da pigerne opdager den rette sammenhæng.

  Liked by 1 person

 3. Hej Aviaaja
  Sikken en tøse historie, og hvor beskiver den bare godt, den kamp der imellem kvinder, super fedt skrevet, glæder mig til at læse mere.
  mvh Mimi

  Liked by 1 person

 4. Hej Aviaaja

  Vi er i et tøseunivers. Det gælder om at være i forreste række ved siden af førerhunnen. Glider man ned i hierarkiet – kan man hævne sig som til sidst. Jeg fik hele stemningen og de indbyrdes forhold på de ganske få linjer som historien fylder. Meget levende, læseværdigt og vældig sjovt.

  I begyndelsen var jeg forvirret over forholdet mellem kvinderne, jeg fandt ud af i kommentarerne at Lena arberjder i Magasin og har Britta som elev – det burde nok stå mere klart i historien. Men ellers var det herlig, kvik læsning. Passende blanding af beretning og replikker. Ingen tomgang.

  De bedste hilsener fra jesper o

  Liked by 1 person

  • Hej Jesper
   Hvor er jeg glad for dine gode rosende ord til teksten.
   Jeg vil kigge på at gøre forholdet mellem kvinderne tydeligere … selvom, nu er næste runde i skriveskolen jo allerede startet.
   Kh Aviaaja

   Like

 5. Fin fortælling med god miljø og stemningsbeskrivelse. Sidste linie kunne du med fordel droppe og i stedet gøre tyveriet en anelse tydeligere i det foregående afsnit.

  Liked by 1 person

 6. Hej Aviaaja.

  Dejligt at læse noget fra din hånd igen. Du har et sprog der bare tvinger mig videre. På den gode måde ;).

  Tre kvinder er altid en for meget. Det ved enhver og i det miljø du beskriver, kommer de lange negle tit frem. Som grådige klør der mangler noget at flå i. Tak for god underholdning.

  Kh Uhrskov

  Liked by 1 person

 7. Hej Aviaaja
  Det er første gang, jeg læser noget af dig – og du har vakt min interesse.
  Du skriver flydende og læservenligt. Du skaber stemning og personlighed i en fortælling, uden at have en HP i førersædet. Det er spændende fundet på og fungerer rigtig godt.
  Temaet passer jo perfekt til tiden. Da jeg var yngre (om end jeg stadig kan kalde mig ung), døjede jeg meget med mantraet om, at man skal fitness’e til man segner. Det blev aldrig mig, og uanede mængder SU er blevet spildt på et ubrugt medlemsskab af fitnessworld. Suk. Godt jeg fandt på, at give slip på dén dille!
  Nå, men det jeg egentlig ville sige med det, var, at din beskrivelse af fitness-miljøet passer perfekt på det, jeg oplevede dengang. Med selvforherligelsen og misundelsen i centrum.
  Tak for godt læs,
  – Nielsdatter

  Liked by 1 person

  • Kære Nielsdatter
   Dejligt du kom forbi og er blevet interesseret i mine tekster. Det glæder mig meget, at jeg har fået skrevet miljøet nogenlunde godt frem, jeg har kun været i et fitnesscenter en enkelt gang, og følte mig noget så forkert! Fint, du “slap ud” med tanke på det ubrugte medlemskab.
   Nu er der jo allerede en ny opgave at gå i gang med, jeg glæder mig til at komme og læse hos dig igen.
   Kh Aviaaja

   Liked by 1 person

 8. Hej Aviaaja.

  Det er længe siden, jeg har læst en tekst fra dit tastatur.
  Stilen er vist lidt anderledes end vanligt? Ironien skinner igennem, men jeg aner også en forståelse for, hvordan Britta presses til at være tyv for at være “en af dem.”( (lader sig presse)
  Overraskende slutning, fin opbygning.
  Jeg tænker lidt, at idyllen måske aldrig rigtig er der – kun på overfladen, så der er måske ikke idyl, der brydes, emn der er klart en forværring. Den tanke er så kun – måske – interessant i forbindelse med opgaveformuleringen. Den er en rigtig god historie om et meget aktuelt emne.

  Vh. Amanda

  Liked by 1 person

  • Hej Amanda
   Tak for dine gode ord om min tekst, og ikke mindst dine refleksioner!
   Du har ret i, at det er en atypisk skrivestil for mig, men sjovt at prøve det af. Jeg er glad for, at ironien skinner igennem. som skribent har jeg ondt af Britta, det tror jeg ikke, de andre kvinder har.
   Det er fint, du nævner det med om idyllen i det hele taget har været der. Jeg var selv i tvivl fordi, os, der kigger med “udefra” kan selvfølgelig godt se, der ikke er megen idyl … men kvinderne, det handler om, mon de ser det? Jeg valgte at lade dem blive i troen.
   Kh Aviaaja

   Like

 9. Hej Aviaaja

  Herlig tekst. Du rammer ‘de damer’ lige på kornet.
  “Til at begynde med havde hun været en kedeligt udseende pige, helt ovre fra Sønderjylland. Hun var egentlig aldrig tyk, eller usympatisk på anden måde, bare grå og provinsiel med kommunefarvet hår.” Fordommene ruller ud af skabet allerede her – ha ha.
  Konkurrerende kvinder – uha – jeg flygter men synes, det er helt fint at se dem spiddet op i karikatur. Så jeg er på min måde måske ikke bedre. Det er jo synd for dem, at de har en så forsnævret livsindstilling – ik? –
  Overdrivelse giver forståelse, og temaet er realistisk på flere plan.

  Tak for læsning af en lystig, sartirisk og fin tekst!

  Bedste hilsner fra Lilleager

  Like

  • Kære Lilleager
   Du har ret i at fordommene nærmest vælter over hinanden. Det var så godt at få luftet dem, gnæk-gnæk … Jo, det er synd for dem og ynkeligt, at vor tid synes at skabe det store fokus på det ydre. Jeg er glad for, du læser satiren ind. Det var så absolut vigtigt, at det blev forstået.
   Tak for dine ord!
   Kærlig hilsen Aviaaja

   Liked by 1 person

 10. Hej Aviaaja
  Spot on! Du har virkelig ramt ind i noget vaskeægte kvindesnobberi og forløjethed. Jeg elsker detaljen med den hvide dims i nakken!
  Vendepunktet er da bestemt til at få øje på!
  Tak for en god historie.
  Hilsen
  Anne

  Liked by 1 person

  • Hej Anne
   Tak for din positive kommentar! Jeg endte med den hvide dims i nakken – og lige det vendepunkt, efter at have overvejet om Britta skulle have væltet hele rækken, da hun tabte et trin i sin drejning. Det lev alligevel for voldsomt at forestille sig alle tøserne i én bunke. 😉 Kh Aviaaja

   Liked by 1 person

 11. Hej Aviaaja.
  Du har en fin historie her. Den viser hvad der kan ske, når man gerne vil leve op til de andre, smukke piger. Egentlig har jeg lidt ondt af Britta.
  Kh Marli

  Liked by 1 person

  • Kære Marli
   Jeg er glad for, du har ondt af Britta. Det har jeg også. Ikke nemt at være “medløber” på sådan et hold. Men egentlig er de alle stakler, synes jeg.
   Tak for dine gode ord!
   Kh Aviaaja

   Like

 12. Kære Aviaaja,
  Den rammer du lige på kornet og får udstillet kvindekampen om den perfekte krop, hvor der kigges mere på om alt sidder som det skal og er i den rigtige indpakning, end hvordan de egentlig har det. Stakkels projekt Britta tages under deres “beskyttende” vinger og prøver at følge trop. God slutning, hvor Britta bliver udstillet. Jeg føler virkelig med Britta, som ikke kunne leve op til kravene og må ty til gratis selvbetjening for at følge med. Det er ikke let, når beskytter bliver angriber. Virkelig god tekst.

  Kh
  Mette

  Liked by 1 person

 13. Kære Aviaaja

  Det er lidt pudsigt, at flere af de opgaver jeg har læst indtil nu, prikker til vores fordomme, eller ironiserer over de personer de beskriver.

  Her er det fitnesskvinderne, der bliver udstillet og ikke just for det sympatiske. Som flere andre har skrevet i deres kommentarer, så bliver det en ekstraordinær oplevelse at læse din tekst, der er så ulig det jeg tidligere har læst fra dig. Dejligt at se, at du også behersker denne type tekst og overskriften sidder lige i skabet.

  Rigtig tryg er jeg aldrig i dine kvinders nærvær, det kan godt være de er iført noget stramt, men jeg har en fornemmelse af, at der altid er plads til en kniv i ærmet.

  Vendepunket og ønsket om hævn, fra den forsmåede Lena, er rigtig godt fundet på.

  Herlig læsning Aviaaja, tak for den!

  Kh Livsglæde

  Liked by 1 person

  • Kære Livsglæde
   Tak for din læsning, gode ord og refleksioner!
   Ja, jeg er uden for min “tryghedszone” her. Det var sjovt at skrive teksten og rigtig rart, den bliver taget godt imod.
   Jeg har endnu til gode at læse manges tekster, jeg vil holde øje med fordommene.
   Kh Aviaaja

   Liked by 1 person

 14. Kære Aviaaja
  Herlig tekst. Der er fut i fejemøjet. De stakkels piger har ikke hår på hovedet, når du er færdig med dem.
  Findes det milieu virkeligt! Jeg har ikke mødt det andre steder end i TV, men jeg bor også nord for Gribskov, der hvor de sidste hippier findes i små enklaver.
  Venindefnidder af højeste karat. Svært at beskrive, hvad det går ud på, men du træffer det lige på kornet. Magtens brikker rykkes millimeter, men der er altid noget der symboliserer den magt. Her tøj = penge. Flot beskrevet.
  Jeg var ikke generet hverken af navnemængder eller tidskifter, men det kan jo være du har lavet noget om.

  Kh
  Nina

  Liked by 1 person

  • Kære Nina
   Tak for dine gode ord til min tekst!
   Jo, jeg har rettet til undervejs, så det er fint, hvis teksten står klart nu.
   Jeg ved heller ikke om det miljø findes, helt så outreret, i virkeligheden. Men jeg tror nu på, at noget lignende forekommer … noget må give inspiration til film og reality-shows. Kvinderne her er beskrevet karikeret … og på en fordom fra min side, må jeg nok indrømme.
   Kh Aviaaja

   Like

 15. PS. Glemte at rose din overskrift!

  Liked by 1 person

 16. Hej Aviaaja.

  Jeg elsker dine tekster og denne er ingen undtagelse. For du beskriver i fitnesscenteret og gruppedynamikken blandt kvinderne helt suværent. Det er SÅ godt beskrevet med underliggende ironi og mange fine detaljer. Vendepunktet er også godt fundet på, synes jeg.

  Det eneste, jeg kan sætte fingeren på er allerede blevet nævnt: Der er lidt rigeligt mange navne at holde styr på, og jeg kan ikke helt hitte rundt i, hvad det er de ikke kan være bekendt for Lenas skyld. Men det gør ikke så meget for læseoplevelsen, for det var rigtigt spændende at være med dig i fitnesscenteret.

  k.H. Nana

  Liked by 1 person

  • Kære Nana
   Tusinde tak for så gode ord!
   Du har ret i det med navnene, jeg har forsøgt at skille dem lidt mere ad, måske virker det.
   Det jeg forestillede mig, de måtte gøre for Lenas skyld, var at hjælpe hende til at få gjort hendes nye kollega, Britta, “præsentabel”, så ikke hun skal stå i Magasin sammen med en ikke-fit pige. Giver det mening?
   Jeg kommer rundt, og vi ses på din blog.
   Kh Aviaaja

   Liked by 1 person

 17. PS: FED overskrift:)
  kh
  MOH

  Liked by 1 person

 18. Kære Aviaaja!
  Sidder her med smil fra øre til øre over at læse en tekst af denne karakter fra dit tastatur. Jeg er vild med, at du er let og ironisk, spiddende og kærlig på samme tid; det fungerer rigtig godt og klæder dig, synes jeg.
  Du har mange fine detaljer (blankpolerede spejle, hårfarver, tonen blandt pigerne/kvinderne, om det nu var den ene eller den anden motionsform, der var tale om osv), der altsammen giver et troværdigt og virkelighedsnært billede af slavelivet i et fitness-center.
  Og elegant vendepunkt, selvom det er pinligt …
  Flot og tak for den 🙂
  KH
  MOH

  Liked by 1 person

 19. typer beskrives bedst når man overdriver. Uha den slags fitness tøser med lyst hår. jeg hader dem, og konkurrencen som stikker sit ækle hoved op i pauserne mellem sammenholdet og ved 1. chance går det hele fløjten. For mig er de næsten ens navne tegn på, at man ikke må stikke ud, fint.
  jeg synes tiderne er som de skal være nutid når det sker og datid når fortiden beskrives.
  Morsomt at læse en anderledes tekst. Vi skal da have lov at sprænge hylsteret af og til
  herligt ravnkilde

  Liked by 1 person

  • Tak skal du have, Ravnkilde. Nu har jeg ellers lige ændret på den enes navn … Lotte er blevet til Susanne … men det går nok. Jeg synes heller ikke de typer er charmerende, det sødeste jeg kan komme op med, er nok at have ondt af dem. Så små og bange de må være inden i. Det var nødvendigt for mig, at “give mig fri” til at skrive let – ellers var der heller ingen tekst kommet i denne uge. Kh Aviaaja

   Like

 20. Hej Aviaaja
  Godt fortalt om fit-nisse-liv og modehysteri på tøj- og udstyrsfronten. Jeg kan slet ikke huske, at jeg har læst en tekst af den slags fra dig før. Dine tekster husker jeg som dybe og uudgrundelig med den grønlandske natur og folkesjæl som baggrundsmusik.
  Der var for mange navne at hitte rede i for mig, men jeg fattede vendepunktet og pointen med butikstyveriet.
  kh mille

  Liked by 1 person

  • Hej Mille
   Nej, teksten ligner ikke, hvad der oftest kommer fra min pen. Jeg ville prøve noget “let”, altså ikke socialrealistisk eller uudgrundeligt, som du skriver.
   Tak for dine ord. Det med navnene er svært at rette til, da det er vigtigt for fortællingen, at der er tre piger, som kappes. Men du har ret, tre navne i så kort en tekst, kan være forvirrende.
   Kh Aviaaja

   Liked by 1 person

   • tre navne burde jeg kunne huske, så måske jeg skal læse igen – det fordi navnene du bruger er meget enslydende : Lena, Lotte – et eller andet kendetegn, så er det nemmere, jeg studsede også over at alle havde lyse hestehaler?men det er nok bare mig, der er ved at nå til det punkt, hvor jeg skal stoppe med at læse og kommentere kh mille

    Liked by 1 person

  • Tak for at du kommer igen, Mille. Jeg vil prøve om det går, at skifte et af L-navnene ud. Det med det lyse hår er et forsøg på at “sætte” typen, og sætte dem i bås. Ikke så venligt … men det er heller ikke meningen 😉

   Liked by 1 person

  • Mille, det er slet ikke der jeg er … at blondiner er dumme!
   Jeg forsøger at vise, den tendens jeg ser, hos nogle unge. De vil så gerne være unikke, men ender med en “uniform”. For fitness-pigerne er det det lange, glattede, blond-farvede, hestehalesat hår. Og selvfølgelig er det en overdrivelse, for tekstens skyld. Ironi forekommer. Andre “uniformer” var f.eks den farvede murerjakke, jeg gik med … eller millitærjakken, købt på overskudslageret, der var noget så sej og enestående … hvis ikke det lige var fordi, at de andre “flippere” havde en magen til.

   Liked by 1 person

   • hej igen igen Aviaaja…. det forstod jeg godt, skulle måske have skrevet noget mere eller slet ingen ting – det var bare da jeg læste teksten første gang, at jeg stoppede op…. du har fuldstændig ret i det komiske på et fitness-center, de står, løber, cykler med totalt tomme øjne, kikker lige ud på en tom mur, der ikke engang er malet – myten om dumme blondiner er og fra før årtusindskiftet – nu bliver alle jo afblegede og i centrene står alle med elastikker i lokkerne – så din ironi virker godt nok… kh mille

    Liked by 1 person

 21. Hej Aviaaja

  jeg har vist ikke tidligere læst noget af dig skrevet i den her stil. Den slipper du godt fra, synes jeg. Sproget passer fint til det beskrevne og til miljøet, tror jeg. Der er megen god ironi og underfundighed. Kan godt lide indledningen med de blankpolerede spejle. Mere traditionelt kunne der have stået noget om sol fra skyfri himmel eller lign., men her er vi i en anden poleret æstetik, der sætter stemningen.
  Der er noget med tiderne, du skal have kigget på tror jeg. Måske skal du lidt tydeligere markere, hvor der er tilbageblik.
  Har i det virkelig sådan sammen piger? Gnæk, gnæk. 😉

  Liked by 1 person

  • Hej Glenstrup
   Tak for det! Stilen er anderledes end de fleste af mine tekster, det har du ret i. Jeg ville prøve med noget “let”, noget ligetil – og er glad for, at slippe fra det med skindet på næsen. Herligt, at du fanger den med de blankpolerede spejle.
   Jeg har rettet i tiderne … men måske ikke nok. Kigger på det igen – og prøver at se om jeg kan tydeliggøre tilbageblikkene.
   Jeg tror visse grupper af kvinder og piger har det sådan med hinanden. At slå med ord og attitude, gør nas, og sætter ikke så tydelige mærker ud ad til 🙂

   Like

 22. Hej Aviaajas! Jeg måtte læse teksten flere gange, fordi navnene svirrede lidt rundt, fordi du skifter mellem datid og nutid, og fordi det er sidst på eftermiddagen, hvor søvnunderskuddet fra natten presser øjnene smalle …
  Du giver et lille indblik i nogle kvinders dagligdag og fortæller en fin historie om at tage sig af en, der har det lidt svært. Og så det vanvittige vendepunkt hvor Britta afsløres i at stjæle. Det er så pinligt, at alting herefter bliver anderledes. Jeg gætter på, at Brittas tilstedeværelse er slut, mens de andres fællesskab er steget en smule.
  Ganske interessant og spændende at få indblik i den verden.
  Du fortæller med glød og nerve og antyder, at det måske bekom Lena godt nok. Hun havde jo mistet sin plads ved siden af Lotte.

  Liked by 1 person

  • Hej Finn! Tak for din kommentar. Du har ganske ret i det med at skifte mellem datid og nutid, og efter at have læst teksten igennem igen, ser jeg, det slet ikke er nødvendigt, så det vil jeg fluks rette til!
   Jeg har forsøgt at karikere fitness-kvinderne, måske lige over kanten … men jeg er glad for du nævner glød og nerve.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s