Aviaajas

Tekster til Den nye Skriveskole … og hvad der ellers måtte komme

Damen fra kommunen

57 kommentarer

Det, der kom bag på mig var, at mor græd stille. Hun hulkede ikke ligesom hun tit gjorde, når hun havde skændtes med mormor i telefonen, eller hvis Birgitte kom for sent hjem en lørdag aften, og vi ikke vidste, hvor hun var, eller, hvem hun var sammen med og far allerede var vred.

Hun stod bare dér ved køkkenbordet, med tårerne trillende ned af kinderne. Hun var helt rodet i håret og hårnålene sad løst. Lige som når hun har været ude i blæsevejr, men i dag er der ingen vind.

Kartoffelkniven lå på gulvet, som om hun bare havde smidt den eller måske tabt den og glemt at samle den op. Den var landet lige i lysstriben fra gadelygten udenfor vinduet. Hun havde det blå og gule forklæde på. Det med to store lommer, som er så pænt. Jeg kunne se, der stak vådt køkkenrulle op af den ene lomme. Måske havde hun grædt længe?

Henne på komfuret klaprede et grydelåg og vandet sjaskede ud af gryden. Det lød som tordenvejr og buldrede i mine ører. Jeg tror ikke, mor lagde mærke til det. Hun havde heller ikke set mig endnu. Jeg var listet ind, helt stille, så jeg kunne nå at gemme mine plørede gummisko i skabet, før mor fik øje på dem. Jeg må helst ikke spille fodbold på græsset bag blokken med drengene. Det er bedre, hvis jeg sjipper eller hinker sammen med Jette og Anne på asfalten nede i gården.

– Mor … mor… mor!

Endelig hørte hun mig og kiggede ind mod stuedøren mens hun holdt pegefingeren op for munden.

– Hys, far er hjemme …

57 thoughts on “Damen fra kommunen

 1. Hej Aviaaja.
  Du skiver så dejligt og naturligt. Rigtig mange gode udtryk. Man kan se det hele for sig.
  Tak for læsning. Jeg er spændt på at læse, hvad der gør moren så ked af det.
  Bedste hilsner fra Lilleager

  Like

 2. “Hys, Far er hjemme” ja så har vi balladen. Du skriver så smukt om denne forfærdelige situation, så man helt glemmer det ildevarslende i titlen. Men hun skal nok dukke op, damen, som ingen jo ønsker besøg af.
  Din beskrivelse af moren, i barnets øjne, er rent ud sagt, betagende. Det bliver spændende af få slutningen.

  Like

 3. Kære Aviaaja
  Nu er jeg her igen. Flot beskrevet fra barnets synsvinkel med alt det miljø, der hører til. Damen fra kommunen lyder ildevarslende. Jeg kan ikke rigtig lide hende. Men hun har åbenbart været der. Jeg er ikke klar over, hvorfor far er hjemme. Er han kaldt hjem til samtale med damen? Eller er han fyret? Er han blevet afsløret som alkoholiker, pædofil, voldsmand, eller er det ikke helt så slemt?
  Det får vi nok at vide i slutningen.
  Meget sanselig tekst.
  Kh
  Marie

  Like

  • Kære Marie
   Dejligt, du fandt tid til at komme igen!
   Jeg er glad for du synes jeg er lykkedes med barnets synsvinkel og har ramt miljøet.
   Damen fra kommunen og hendes rolle i fortællingen afsløres i næste afsnit.
   Tusinde tak for sanselig!
   KH Aviaaja

   Like

 4. Hej aaviaaja. (lidt vanskeligt navn, min pc sætter grimme røde streger under)
  Der er noget genkendeligt i din historie, ting man husker når man ser det på skrift. Måske ligger der noget skjult her, men min far gad altså ikke ha’ børn der var for støjende. Så var det lettere man fik lov at udfolde sig, når han ikke var hjemme. Så det behøver ikke have noget med ubetalte regninger eller helt på spidsen, det alimentationsbidrag, som mor aldrig tidligere har kendt til, og som nu skal inddrives … eller – Næste uge vil bringe svaret.
  Hilsen Ella

  Like

  • Kære Ella
   Hehe … du har også gjort Aviaaja en lille smule vanskeligere ved at putte et ekstra a ind i begyndelse ; ) Men, selvom jeg har heddet Aviaaja, også helt officielt i mange år, sætter min computer stadig røde streger under. Den kan ikke forstå grønlandsk. tsk tsk.
   Tak for dine ord til teksten. Det er dejligt for mig at vide, jeg rammer noget genkendeligt. Var det ikke også meget almindeligt, at fædre gjorde krav på ro, når de kom trætte hjem fra arbejdet, dengang?
   Vi får se, hvad der er på spil.
   KH Aviaaja

   Like

 5. Hej Aviaaja,

  du beskriver miljøet så flot, og så sætter du en stemning om en mulig familieopløsning, som du lader moderen udtrykke så stærkt. Sammen med din overskrift/titel lægger du op til noget forfærdeligt for den lille familie.
  Godt din historie ikke stopper her.

  En rigtig nydelig side du har fået dig, og billedet er fantastisk godt.

  Le©nius

  Like

  • Kære Leonius
   Tak for dine gode ord, som gjorde mig glad!
   Ja, noget sker der i familien, nogen gange må det være skidt, før det kan blive rigtig godt igen.

   Også tak for roserne til min side. Jeg havde først forsøgt mig med noget mere kompliceret, men måtte vælge det enkle og det synes at fungere godt. Billedet har jeg taget af min mands hænder.
   KH Aviaaja

   Like

 6. Kære A, en flot fortælling, en knugende stemning, og udgangssætningen : > -Hys, far er hjemme …, varsler noget ilde i fhandlingen; men noget godt og spændende for historien. Et flot indlæg, synes jeg, oglæder mig meget til sidste afsnit af din historie. Overskriften er fin, den skærper min interesse. ‘Den historie vil jeg gerne høre, tænker jeg. Kh Carlo Milo

  Like

  • Kære CM
   Tak for dejlige ord, som giver mig lyst til at skrive videre på teksten.
   Særligt er jeg glad for, at overskriften skærper din interesse. Det er ikke let, med de overskrifter.
   KH Aviaaja

   Like

 7. Kære Aviaaja!
  Stærk, flot, enkel og dagligdagsscene med mange gode detaljer. Særligt kan jeg godt lide, at håret er uglet, men at det ikke blæser idag og at en gryde koger over – den bliver et rigtig fint symbol på stemningen i hjemmet.
  Faren er en lidt dunkel person – har ikke rigtigt nogen fornemmelse af, om han er voldelig eller blot opfarende.
  Jeg forstår ikke rigtigt titlen, for der står ingen steder i selve teksten noget om en dame fra kommunen – men mon ikke der kommer en opklaring i næste uge, som din gode tekst lægger op til???
  Ikke noget konstruktivt herfra – tak for den 🙂
  KH
  MOH

  Like

  • Kære Maybritt
   Ja, han er lidt dunkel, umiddelbart, ham far. Det vil vise sig hvordan og hvorfor, når han træder i karakter sammen med damen fra kommunen i næste afsnit ; )
   Jeg havde misforstået oplægget og “læst” at vi i denne uge skulle skrive en indledning, i næste uge en slutning – og midterstykket, skulle så gemmes indtil videre. Derfor rullede jeg ikke damen fra kommunen ud endnu.
   Tak for dine roser, jeg tager dem til mig og nyder duften!
   KH Aviaaja

   Liked by 1 person

 8. Kære Aviaja.

  Dejligt at læse dine enkle men vægtige sætninger igen.
  Perspektiver er pigens. Du beskriver meget levende og rørende pigens sensitivitet overfor stemningen i lejligheden.
  Men jeg bliver lidt usikker overfor det tidsbillede du tegner.Pigen har gummistøvler på og må ikke lege med drenge. Moren bruger hårnåle og koger på komfur.
  Det oser af 50. erne for mig, men det passer ikke rigtigt med en køkkenrulle. Den gang brugte man stoflommetørklæder. Men måske er min fantasi bare løbet af med mig.
  Glæder mig til at læse mere.

  Kh nina

  Like

  • Kære Nina
   Tak for gode ord og din læsning!
   Det er dejligt, du kigger på tidsbilledet … jeg har “tegnet” detaljerne udfra min egen barndom i 60érne. Det kunne være vores køkken og min mor, med forklædet og køkkenrulle, som muligvis var et nyt produkt på det tidspunkt – uden at det iøvrigt er en sand fortælling.
   KH Aviaaja

   Like

 9. Kære Aviaaja
  Damen fra kommunen er ikke kommet på banen endnu, eller måske er hun, bare ikke her i din tekst.
  Rigtigt mange gode detaljer; våd køkkenrulle, den buldrende gryde…
  Jeg får lidt fornemmelsen af, at moren gerne vil have at det hele er ordentligt, at det i hvert fald ser sådan ud. At datteren er en pige-pige og ikke en drengepige, at skoene er rene osv. Jeg tænker at hun ville have samlet kniven op, inden nogen opdager den. Til gengæld synes jeg, at det er en rigtig god detalje, at gryden koger over uden hun opdager det. Hun står jo i sine egne tanker, der i køkkenet, er sikkert i gang med at udtænke, hvad hun skal gøre for at få det hele til at glide så let som muligt. Hvilket selvfølgelig er en umulighed.
  Er spændt på hvad der sker i næste uge, når damen fra kommunen dukker op.
  Kh
  Sarah

  Like

  • Kære Sarah
   Tusinde tak for din gode læsning! Du ser detaljer, som jeg ikke havde overvejet – og spor, som jeg ikke har lagt, men sagtens kunne finde på at skrive ind. Jeg har nemlig ikke tænkt teksten til ende, ser du.
   Alt efter, hvordan tilstanden er hos moderen, vil jeg kigge på det med kniven …
   Kh Aviaaja

   Liked by 1 person

 10. Hej. Fin og medrivende tekst! Skægt, du nævner, du også er spændt på, hvad der følger. Jeg bruger ofte – og også denne gang – samme model. Det er udfordrende at skriv 1. del, uden at vide, hvordan det ender, men jeg kan godt lide det. På gensyn.

  Liked by 1 person

 11. Hejsan. Fin og gribende tekst! Skægt, du også er spændt på fortsættelse. Lyder, som om du bruger samme model, som jeg ofte gør: Skriver 1. del uden at vide, hvad der kommer derefter. Det er en udfordrende måde at skrive på, men jeg kan godt lide den 🙂 På gensyn.

  Like

 12. Så levende og stærk skrevet. Skønt med et gensyn med dine tekster. Aner også en voldelig far inden for familierammen, som flere vist er inde på.

  K.H. Nana

  Like

 13. Fin historie aaviaaja – men jeg kommer lige tilbage senere, for jeg blev helt svimmel af din forsvinden – i går skrev jeg fra min søns pc, og hver gang man skifter er det lidt ligesom med biler, de gør ikke som den man plejer at bruge…. hilsen mille

  Like

  • Kære Mille
   Det var også noget værre rod, sådan at blive væk. Jeg forstår sagtens svimmelheden hos dig, der deltog i eftersøgningen!
   Du er velkommen tilbage, til enhver tid.
   KH Aviaaja

   Like

 14. Er vi ude i hustruvold?
  Der er i al fald ingen tvivl om at HP er en tænksom og lidt skræmt person!
  Kh
  Anita/hønemor

  Like

 15. Kære Aviaaja,
  Hvor er det godt skrevet. Du beskriver situationen så fint fra datterens synsvinkel, og jeg kan rigtig godt lide, at håret roder, at der stikker et stykke vådt køkkenrulle op af lommen, den tabte køkkenkniv, ja jeg kunne blive ved. Den historie må du simpelthen brygge videre på 🙂
  Kh
  Randi

  Like

  • Kære Randi
   Tusinde tak for dine dejlige ord!
   Jeg skal brygge videre … kunne så godt tænke mig at “finde på et twist”, men har vist næsten lukket den videre fortælling om sig selv. Nu får vi se 🙂
   KH Aviaaja

   Liked by 1 person

 16. Hej Aviaja. Flot stemningsfyldt tekst med stærke billeder. Stærkt at du evner at skrive fra barnets synsvinkel. Jeg er vild med, at hun skal skjule fodboldspillet, for der er en forventning om hun skal være mere piget -)
  Slutningen er ikke helt troværdig for mig. Du har indikeret at faren er voldelig eller i hvertfald dominant. Et barn af en sådan familie ved, at far er hjemme. Hendes antenner har opfanget det, inden hun træder ind af døren.
  Jeg er spændt på fortsættelsen 🙂

  Like

  • Hej jyhark
   Tusinde tak for din læsning og dine ord!
   Jeg har kigget på slutningen igen med “dine øjne” og kan godt se, hvad du mener. Alligevel fortæller teksten ikke noget om, at barnet ikke ved, far er hjemme. Hun har nok allerede set den lukkede dør og måske hans mappe i entren.
   Det er mor, der siger ordene til datteren … i situationen er barnet fokuseret på mor, som agerer uvant og alt det andet, der sker i køkkenet.
   Kom meget gerne igen, hvis du orker … jeg vil gerne lære, og ønsker ikke at teksten virker utroværdig.
   KH Aviaaja

   Like

   • Hej igen Aaviaaja

    Ja, jeg tænkte godt på det efter jeg havde skrevet (man kan desværre ikke redigere sine kommentarer her i WP) at det jo er moren der tysser på barnet og siger, at far er hjemme. Så “utroværdig” rammer ikke plet.

    Nu er jeg bare endnu mere irriteret på moren! Hun ser ikke, at barent godt ved, at far er hjemme. Hun er med til at gøre far til bussemand (eller det der er værre) Hun gør det nødvendigt for barnet at sige “mor” tre gange fordi hun ikke er nærværende. Det er sikkert hende, der har forventning om, at pigen skal være mere piget. Hun ser hende ikke. Ser ikke hendes forskrækkelse over kviven på gulvet (den kunne hun sgu da godt have samlet op, så pigen ikke også skulle bære den skræk)

    Nå, jeg er klar over, at jeg hård ved moren. Hun er selvfølgelig i en offerrolle pga et eller andet i hendes liv. Jeg sender hende straks noget medfølelse og vender tilbage med mere åbent sind, når du skriver videre 🙂

    Kh Jyhark

    Liked by 1 person

 17. Kære Aviaaja
  Jeg skrev en kommentar og så forsvandt min forbindelse. Kommer igen i morgen.
  Knus Marie

  Like

 18. Hej Aviaaja
  Her kommer hun glad og rødkindet med plørede gummisko, og så eksisterer der bag en lukket stuedør, et menneske der med sin vrede lægger et tungt lag af frygt over sin familie. Hvad fan… bilder han sig ind?
  Kære mor i Aviaajas historie, så gør dog noget…..

  Kh Livsglæde

  Like

 19. Hej Aaviaaja, uhhh aner man noget familie drama her. Der er visse ting/ stemninger jeg kan nikke genkendende til fra mig eget barndomshjem. Du rammer helt i plet med dine stemningsbeskrivelser.

  Liked by 1 person

  • Hej 2die4
   At ramme stemninger, så de er troværdige, i forhold til hvad mennesker selv har oplevet, er stort for mig. Derfor glæder dine ord mig rigtig meget. Tusinde tak for dem!
   KH Aviaaja

   Like

 20. Din tekst er krøbet ind under huden på mig. Jeg føler med både mor og barn.
  Titlen afslører hvorfor moderen græder; damen fra kommunen tårner sig truende op i en ikke så fjern horisont. Og måske vil hun fjerne børnene.
  Det virker rigtig godt at lade synvnklen lige hos barnet, der har snegetsig ind med sine mudrede støvler.
  Flot troværdig socialrealisme. Aldeles udmærket tekst 🙂

  Vh. Amanda

  Like

 21. Hvor skriver du bare godt! Her folder du den obligatoriske indledning flot ud med dine egne ord. Smukt. Der er lagt op til et stykke socialrealisme her.

  Like

 22. Meget fint indlæg. Man fornemmer barnets følsomhed og moderens afmagt. Rigtig god start på “skolen.”

  Like

 23. Jeg frygter det værste for familien. Du beskriver situationen levende og får familien helt ind under huden på mig. Håber damen fra kommunen er god for familien. Glæder mig til en forløsning i næste uge.

  Like

 24. Uha vi får jo kun sidste afsnit, så når ikke alt det mellemliggende ….hvorfor græder mor og hvad laver kniven på gulvet.
  Mange følelser og fine ord. 🙂

  Like

 25. Sidder og venter på damen, men det går op for mig at barnet ikke kender til hende, ikke endnu. Åh sikke et gys man får, for det stakkels barn, hvad venter der på hende.
  En rigtig fin Aviaaja-tekst. Indsigt og omsorg for barnet, blik for de små detaljer som netop barnet ser – “men i dag er der ingen vind) – en perle. Ligesom den klaprende gryde på komfuret.
  Tænker måske lige at det med den dominerende far signalerer at vi er tilbage i tiden, men køkkenrullen siger nyere tid? Men selvfølgelig, de der stærke fædre som ikke vil forstyrres, de findes måske stadig, de fædre som hele familien rystede for?
  Dejlig start. Vi er nede i øjenhøjde med det sårbare barn, og der ved du jo hvad du snakker om.

  Like

  • Kære Dorte
   At du nævner præcis “men i dag er der ingen vind” og kalder den en perle, betyder ret meget for mig! Jeg er selv glad for den – og har du lagt mærke til, den er i nutid, hvor teksten ellers er i datid? Hvad tænker du om det?
   Jeg overvejede om hun skulle have et lommetørklæde eller køkkenrulle i forklædelommen. Synes at et lommetørklæde ville gøre hende “for fin” og jeg husker min mor brugte køkkenrulle, da jeg var barn i 60’erne.
   Tusinde tak for dine gode ord, Dorte!
   KH Aviaaja

   Like

 26. Jeg forstår hvilken magt damen fra kommunen har. Hun er ikke nævnt i teksten, men er den der fremkalder gråden.
  “Henne på komfuret klaprede et grydelåg og vandet sjaskede ud af gryden” jeg kan lugte de kogte kartofler der bliver kogt i smadder, et klart, sanseligt symbol. Smukt skrevet.

  Like

 27. Så for pokker, nu er far kommet hjem. Hvad skal der ske?? Meget interessant titel, som jeg håber kommer til at give mening i næste uge 🙂
  Hov, her er du røget i nutid: ‘men i dag er der ingen vind.’
  Jeg har ikke noget andet konstruktivt at byde ind med, men kan blot fortælle, at jeg er fanget ind af din txt, hvor jeg synes, du har gjort den påtvungne intro til din egen.
  Bedste hilsner,
  Lise

  Liked by 1 person

  • Kære Lise
   Det glæder mig, du blev fanget ind af teksten, så er der grund til at fortsætte og afsløre, hvorfor jeg har valgt den titel – enten i næste uge, eller når vi engang skriver hele novellen 🙂
   Jeg ved den sætning, du nævner, er i nutid. Jeg har indtil videre valgt at lade den stå fordi jeg synes den fortæller om øjeblikkets undring hos barnet. Hvis det er grammatisk helt ukorrekt, vil jeg selvfølgelig ændre den?
   KH Aviaaja

   Like

 28. Åh, Aviaaja, som altid en fuldstændig fantastisk levende fortælling fra dig…man ser det for sig, og hårnålene og kartoffelkniven i lysstriben på gulvet. SMUKT smukt, hjertegribende. Glæder mig til at læse mere. Damen fra Kommunen kommer måske senere og hjælper familien mod en voldelig far.

  Like

  • Tak for dine gode ord, SuzanneCharlotte!
   Ja, måske er der en voldelig far – jeg er også lidt spændt på, hvorfor damen fra kommunen kommer til at spille en rolle i familien ; )
   KH Aviaaja

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s