Aviaajas

Tekster til Den nye Skriveskole … og hvad der ellers måtte komme

Understrøm

16 kommentarer

Der sidder en mand på en pind. Pinden står i vandet nær kysten. Hvor længe han har siddet der, er der ingen der ved.
Havets overflade er stille, spejlblank. Det er i alt fald, hvad det menneskelige øje kan se og den menneskelige hjerne kan opfatte. Ingenting forstyrrer, ingenting forandres tilsyneladende. Over mandens hoved kredser fugle. Syv hvide falke, større end ellers. Mere hvide er de også. Prangende, smukke. Inde på land tales der meget om manden. Ingen siger noget højt, men alle taler de. Med øjne og attitude holder de hinanden orienteret om status, holder de hinanden i skak, at ingen ved mere en andre, at ingen andre får fortrin og indsigt som ikke de selv måtte have.

En modig ung pige svømmede en dag i september ud for at se nærmere på mand og pind. Svømmeturen havde nær taget livet af den unge pige. ”Sikke en understrøm her må være” tænkte hun, da hun med seje tag forsøgte at nærme sig manden på pinden. For hvert svømmetag synes pælen at flytte sig mindst en meter længere væk. Udmattet lagde hun sig på ryggen for at hvile en smule. Hendes øjne søgte himlen, hvor den blå farve favnede hende i en eneste øm bevægelse. Undrende mærkede hun hænder på sin krop, der strøg hende i blide kærtegn indtil en brusende bølge bar hende til havs. Senere kyssede hun sin elskede farvel og pyntede sig med syv hvide fjer som han gav hende, inden hun igen svømmede mod land.

Siden da skreg falkene så højt, at vand piskede ind over land, hvis nogen vovede at se ondt på hende. Hun selv fortalte aldrig, hvad hun havde oplevet derude. Hendes øjne besad nu en rolig dybde, en visdom som var hun det ældste menneske i universet og smuk var hun blevet, uendelig smuk. De tre sønner og fire døtre fik alle en fjer hver med sig ud i livet siden hen. Med fjerene skrev de historier, som varmede et hvert hjerte og gav stemmerne tilbage til folkene ved havet.

16 thoughts on “Understrøm

 1. Kære Aviaaja!
  Dejlig “Aviaajask” fortælling om at slippe fri og videregive drømme og styrke – super 🙂
  Og meget fin side, du har fået opbygget – til lykke med den!

  Like

 2. Blot en kommentar for at vise jeg ser det,Og har læst det, alle tiders kæer A … Kh Carlo Mihlo

  Like

 3. Tusinde tak – og dejligt, du fanger det dobbelte i understrømmen.
  Jeg glæder mig til at lære dig, og dine tekster at kende!

  Like

 4. kommentarerne flyver ud i skyerne og vender tilbage som brevduer på siden, hvor de blev skrevet – forunderlig er verden – fugleeventyret er smukt, understrøm en meget dobbelttydig titel

  i mine unge dage, inden børn og arbejde overtog al min tid, læste jeg eventyr – Karen Blixen og Villy Sørensen var mine foretrukne – dine historier minder mig om eventyr – der er noget under overfladen

  på saxo var alting så stresset, fordi man på en uge skulle fabrikere sin egen historie, svare kommentatorer og læse deres, derfor nåede jeg sjældent til dine, men jeg glæder mig til at være i gruppe med dig

  Like

 5. Smuk, drømmende historie.

  Strukturen forvirrede mig lidt. At hun svømmer ud og kommer tilbage smukkere og klogere end før, men derefter vender du tilbage og beskriver hendes svømmetur. Tænker ikke hun svømmer ud to gange, så måske skal alt omkring svømmeturen beskrives i et hele?

  Jeg elsker det sfæriske i historien, det mytiske, og morer mig lidt over at det slet ikke er manden på pinden der er hovedrollen. Han er birolle, katalysator for historien, det der får hende til at tage springet ud i strømmen. Og så ikke mere om ham.

  Et særligt Aviaajask eventyr om at blive voksen.

  Like

 6. Hej søde 🙂 Du skal selv godkende dem, inden de svømmer nogen steder 🙂 Dejlig historie! 🙂

  Like

 7. En vidunderlig smuk og dejlig tekst 🙂

  Like

 8. Hvor mon kommentarerne smutter hen?

  Liked by 1 person

  • Det ser ud til at du skal godkende kommentarerne først. Det kan du gøre ved at klikke på symbolet mellem dit navn, og “nyt indlæg” oppe til højre. Du kan ændre kommentar-politikken, ved at gå ind i kontrolpanel > indstillinger > diskussion.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s